UL Student Union Renovations & Additions
Lafayette, Louisiana

Client: University of Louisiana at Lafayette
Project Size: 170,400 SF

This project included the renovation of approximately 41,500 SF of existing areas including the Ballroom, Theatre and Bookstore as well as the addition of approximately 128,900 SF of new construction to the existing Student Union located on the University of Louisiana at Lafayette campus.

Demolition included the complete removal of approximately 51,200 SF of the existing building and foundaton, 99,325 SF of existing paving and sidewalks and a complete clearing of the entire site and existing landscaping. During demolition, the construction team was challenged with protecting existing trees, structures to be salvaged and the landmark Cypress Lake which sits at the rear of the construction site.

Renovation of the ballroom consists of a new flooring system throughout, metal cloud ceilings and new mahogany veneer phenolic panels in conjunction with fabric wrapped acoustical wall panels and a complete state-of-the-art audio and visual systems. Renovation of the Theater included a new flooring system through, refurbishing of the theatre seating, refinishing of the stage wood flooring, new ceiling and wall finishes, new mechanical ductwork and distribution, and new electrical fixtures. The Theatre now boats a new LED lighting system equipped with cutting edge dimming capabilities and the venue will be used to house live events, movie showings, and speaking engagements. The renovation of the Bookstore included a new flooring system, new ceilings and wall finishes, new monumental stair and railings, new mechanical ductwork and distribution and new electrical fixtures. The upgraded dining hall seats over 800 occupants, with a pizza station, grill station, salad and sandwich bar, along with plate lunches served seven days a well breakfast, lunch, and dinner. The dining hall was extended to spread across most of the second floor allowing diners a view of Cypress Lake through a bank of windows., as well as an outside seating area. A landscaped courtyard also borders the area between the union and the lake. The new facility features brick arches outside the main all-glass entrance and houses Canebrake dining hall, meeting and conference rooms, a post office, coffee shop, offices, and even an art gallery. Recycling over 12,000 tons of material, the project earned LEED Silver accreditation.